Financiële gevolgen samenwonen
Samenwonen heeft financiële gevolgen. Het is verstandig om voordat je samen gaat wonen inzicht hebt in de financiële en fiscale gevolgen. Samenwonen heeft namelijk meer financiële gevolgen dan je op het eerste gezicht zou denken.
In dit artikel nemen wij jou mee in de financiële en fiscale gevolgen van samenwonen.
Thuis, online, telefonisch of op kantoor
Checklist
Fiscaal partnerschap
Recht op toeslagen
Pensioen! Waar heb je recht op?
Financiële gevolgen samenwonen: punten om over na te
denken
Gezamenlijke rekening openen
Doordat je gaat samenwonen verandert jullie financiële situatie. Door het openen van een gezamenlijke rekening krijg je goed inzicht in jullie gezamenlijke inkomsten en uitgaven en kan je een potje maken voor leuke dingen, zoals vakanties en uitjes, maar ook voor onvoorziene uitgaven.
Thuis, online, telefonisch of op kantoor
Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst?
Het is goed om jullie relatie te ‘formaliseren’ als je gaat samenwonen. Dit kan op verschillende manieren. Wil je niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst aan te gaan. Dan is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat krijgt als je uit elkaar gaat. Ook kan je een verblijvingsbeding opnemen (dan moet je wel een samenlevingsovereenkomst bij de notaris aangaan). Dit beding bepaalt dat bij overlijden de partner in de woning mag blijven wonen.
Testament
Over overlijden denk je niet na als je gaat samenwonen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en geen afwijkende afspraken wilt maken dan de wettelijke regels hoef je niets te doen. Als je samenwoont zonder of met een samenlevingsovereenkomst is het verstandig om een testament op te laten maken. Als je dit niet doet gaan alle bezittingen na de familie van jouw partner. Ook bezittingen die voor deels van jou zijn
Financiële gevolgen samenwonen: belasting betalen
Als je gaat samenwonen heeft dit ook fiscale gevolgen. Voor de belastingdienst woon je samen als je met huisgenoten staat ingeschreven op hetzelfde adres. Dus ook als je niet met jouw partner gaat samenwonen, maar met een vriend of familielid wordt dit door de belastingdienst gezien als samenwonen.
Fiscaal partner bij samenwonen
Als je gaat samenwonen kan de belastingdienst jullie zien als fiscaal partners. In de Wet inkomstenbelasting 2001 staat geformuleerd wanneer de belastingdienst jullie ziet als fiscaal partner.
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt ben je vanaf het moment dat je bent getrouwd of het geregistreerde partnerschap bent aangegaan fiscaal partner.
Als je gaat samenwonen en niet gehuwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt ben je fiscaal partner als je samen staat ingeschreven op hetzelfde adres én voldoet aan één van de onderstaande voorwaarden.
- Jullie zijn allebei meerderjarig en hebt een samenlevingsovereenkomst bij de notaris afgesloten;
- Jullie hebben samen een kind;
- De één heeft een kind van de ander erkend;
- Jullie zijn samen eigenaar van de woning waar jullie in wonen;
- Je bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartner;
- Samengesteld gezin: jullie wonen op hetzelfde adres met een minderjarig kind van één van jullie*;
- Je woont met jouw minderjarige kind een opvangwoning of beschermd wonen en op het adres staat nog een meerderjarige bewoner ingeschreven**;
- Jullie waren in het vorige jaar ook fiscaal partner.
* indien de meerderjarige medebewoner niet jouw partner, maar uitsluitend een zakelijke relatie mee hebt ben je geen fiscaal partner als je dit kan aantonen met een huurovereenkomst
** als je geen fiscale partner met deze medebewoner wilt zijn moeten jullie dit gezamenlijk aangeven bij de belastingdienst.
Toeslagen en aanslagen
Toeslagen
Heeft één van jullie toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag? Let er goed of jullie hier nog recht op hebben als je gaat samenwonen.
De belastingdienst krijgt een seintje van jullie samenwonen en berekent zelf of jullie nog recht hebben. Als jullie hier geen recht meer op hebben zet de belastingdienst deze automatisch stop.
Als je gaat samenwonen, zonder samenlevingscontract, trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap heeft dit alleen gevolgen voor de huurtoeslag, maar niet voor andere toeslagen.
Voorlopige aanslag
Je gaat samenwonen en bent fiscaal partner. Hierdoor verandert jullie fiscale positie ten opzichte van vorig jaar. Je doet vanaf nu samen belastingaangifte en bent elkaars toeslagenpartner.
Wellicht hebben jullie individueel een voorlopige aanslag. Met een voorlopige aanslag betaal (of krijg) je maandelijks betalingen voor inkomstenbelasting die je anders in één keer achteraf (na het doen van belastingaangifte) moet voldoen.
Jullie voorlopige aanslag wordt berekend op de informatie die bij de belastingdienst bekend is. Het is een schatting van de inkomstenbelasting die je moet betalen. De belastingdienst baseert zich op de voorlopige aanslag van het vorige jaar of de definitieve aanslag van het jaar daarvoor.
Een definitieve berekening krijg je achteraf als je jullie aangifte inkomstenbelasting van dit jaar doet.
Misschien hebben jullie wel recht op heffingskortingen waarop jullie eerder geen recht op hadden.
Financiële gevolgen samenwonen: pensioen
Pensioen lijkt nog ver weg en nu nog niet relevant, maar
heeft een grote impact op jouw financiën en dus kunnen de gevolgen ook groot
zijn als je dit niet goed regelt.
Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap
aangaat worden de wettelijke regels gevolgd op het gebied van verevening
pensioen bij scheiding. Kortgezegd hebben jullie recht op de helft van elkaars
ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens de huwelijkse periode. Jullie kunnen
ook afwijkende afspraken maken hierover.
Aangezien je ook kan samenwonen zonder te trouwen is het
verstandig om ook hierover afspraken te maken. Je kan aansluiten bij de
wettelijke methodiek, maar je kan hier ook van afwijken. Je kan de afspraken
vastleggen in jullie samenlevingsovereenkomst.
Meld elkaar ook aan bij jullie pensioenuitvoerder voor het
nabestaandenpensioen. Vaak ben je hiervoor via jouw werkgever voor verzekerd.
Hoe maken wij jouw
persoonlijk financieel plan
Wij maken jouw persoonlijk financieel plan aan de hand van een stappenplan.
Investering
Wat zijn de kosten?
Een persoonlijk financieel plan kost tussen de €950 en €1500.
Particulier
-
Inkomen
-
Vermogen
-
doelen bereiken
Gehuwd / Samenwonend
-
Inkomen
-
Vermogen
-
doelen bereiken
Ondernemer
-
Inkomen
-
Vermogen
-
doelen bereiken