Werknemer met financiële problemen kost werkgever jaarlijks € 13.000. Hoe kan je als werkgever helpen?

Werknemers met financiële problemen werken ook bij jouw onderneming. Naast dat dit heel vervelend is voor jouw werknemer is kost het jou als werkgever ook veel geld.

Het Nibud becijferde dat een werknemer met financiële problemen € 13.000 per jaar kost aan verminderde productiviteit en ziekteverzuim.

 

Wat zijn de signalen die je als werkgever of collega kan opvangen en wat kan je preventief doen als werkgever om te voorkomen dat jouw werknemer in de problematische schulden komen?

Werknemer met financiële problemen

Wat zijn de signalen van een werknemer met financiële problemen?

Financiële problemen ontstaan vaak door een zogenoemd life event. Dit kan een scheiding zijn of bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid van de partner van jouw werknemer.

 

Er zijn verschillende signalen die je als werkgever kan opvangen die een indicatie zijn dat je een werknemer met financiële problemen hebt. 

Dit kunnen bijvoorbeeld één van de onderstaande signalen zijn:

·        Jouw werknemer vraagt jou om een voorschot of een lening;

·        Concentratieproblemen;

·        Regelmatig een slecht humeur (meer dan normaal);

·        Toename van ziekteverzuim;

·        Je hoort jouw werknemer bellen met schuldeisers;

·        Verzoek om extra uren, omdat hij het geld goed kan gebruiken;

 

·        Diefstal.

Wat kan je doen als werkgever om jouw werknemer met financiële problemen te helpen?

Als werkgever heb je vooral een doorverwijzende rol om jouw werknemer met schulden te helpen. Het is goed om te weten dat er een groot verschil is gradaties tussen werknemers met financiële problemen.

Heeft jouw werknemer problematische schulden en ziet hij door de bomen het bos niet meer? Dan is het goed om deze werknemen door te verwijzen naar de gemeente. Elke gemeente heeft een afdeling schuldhulpverlening die mensen begeleid bij hun schulden.

 

Als jouw werknemen financiële problemen heeft in de zin dat hij moeilijk rond komt en de laatste week voordat zijn salaris wordt uitbetaald bij familie moet eten of geen warme maaltijd meer kan betalen is het goed om deze werknemer door te verwijzen naar ons. Wij helpen jouw werknemer met een budgetplan voor de korte termijn en een financieel plan voor de middellange- en lange termijn. 

Werknemer met financiële problemen: wat kan Leverve voor jou betekenen?

Wij helpen jouw werknemer om zijn financiën weer in orde te krijgen. Dit kunnen wij doen als jouw werknemer moeite heeft met het betalen van zijn rekeningen en zelf door de bomen het bos niet meer ziet.

Allereerst gaan wij het gesprek aan met jouw werknemer om de hulpvraag inzichtelijk te krijgen.

 

Voor de korte termijn helpen wij jouw werknemer met een budgetplan. Wij kijken wat er maandelijks inkomt en uitgaat en geven tips voor het realiseren van besparingen en het krijgen van grip op de financiën. Indien gewenst kijken wij voor een periode maandelijks mee of het lukt om besparingen te realiseren en grip te krijgen op hun financiën. Ook onderzoeken wij of er gebruik wordt gemaakt van de fiscale mogelijkheden die er zijn. 

Daarnaast kijken wij naar de middellange- en lange termijn. Wat zijn de dromen van jouw werknemer en wat is er voor nodig om deze te realiseren? Wil jouw werknemer bijvoorbeeld in de toekomst een huis kopen of geld opzij zetten om de kinderen te laten studeren? We maken gezamenlijk een realistisch plan en blijven in contact om deze dromen te realiseren. 

Wat kost het inschakelen van hulp voor een werknemer met financiële problemen?

De kosten voor het helpen van een medewerker met financiële problemen bedragen tussen de € 1.000 en € 1.500 ex BTW.  Voor dit bedrag wordt een intake gedaan met jouw werknemer, een budgetplan gemaakt en een financieel plan voor de middellange- en lange termijn. Ook zit hierin inbegrepen dat voor een afgesproken periode maandelijks contact wordt gehouden om het budgetplan en het financieel plan te realiseren.