Ik ga trouwen! Wat betekent dit voor mijn financiën?

Trouwen

Inhoud

Je gaat trouwen. De mooiste dag uit je leven. Nadat je ‘ja’ hebt gezegd een mooi feest en een huwelijksreis. Naast de romantische aspecten heeft een huwelijk ook juridische en financiële consequenties. Wat betekent trouwen voor jouw financiën?

Gezamenlijke dromen

Waar jullie huwelijk natuurlijk een droom is die uitkomt, maken jullie ook gezamenlijke doelen en dromen om te verwezenlijken. Het kopen van jullie droomhuis, het krijgen van kinderen of een mooie wereldreis maken.

Wil je inzicht krijgen hoe je deze plannen en dromen financieel kan verwezenlijken? Maak een persoonlijk financieel plan.

Check je financiën!

Wat er vaak gebeurt als je gaat trouwen of samenwonen is dat je dubbele abonnementen en lasten hebt. Denk bijvoorbeeld aan dubbele verzekeringen en streamingabonnementen.

Het is goed om samen door de bankrekeningen heen te gaan om te kijken of je dubbele lasten hebt en kan besparen.

Fiscaal partnerschap bij huwelijk

Fiscaal partnerschap betekent dat de belastingdienst jullie ziet als partners. Het gevolg hiervan is dat je gebruik kan maken van gezamenlijke heffingskortingen en aftrekposten gunstig kan verdelen. Jullie kunnen gezamenlijk aangifte doen van jullie inkomstenbelasting.

Trouwen in  beperkte gemeenschap van goederen sinds 2018

Waar tot 2018 de norm was dat je in gemeenschap van goederen trouwt, tenzij je huwelijkse voorwaarden opmaakte, is sinds 2018 de norm dat je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen betekent dat jouw schulden en bezittingen ook van jou zijn en buiten de huwelijkse gemeenschap vallen. Het is belangrijk om voor het aangaan van jullie huwelijk vast te leggen welke bezittingen en schulden van wie zijn.

Zijn de bezittingen en schulden tijdens jullie huwelijk van jullie samen?

Voordat jullie trouwden waren jullie ook al langer bij elkaar. Misschien hebben jullie wel een huis of auto samen gekocht of zijn jullie een lening aangegaan. Deze gezamenlijke bezittingen en schulden blijven ook gezamenlijk na jullie trouwen.

Ook dingen die jullie tijdens jullie huwelijk gezamenlijk kopen vallen binnen de gemeenschap.

Erfenissen en schenkingen die jijzelf krijgt tijdens jullie huwelijk vallen niet in de gemeenschap. Dit betekent dat deze alleen jouw bezit zijn.

Let op! Als jullie bezittingen hebben die voor jullie huwelijk niet voor gelijk delen van jullie samen zijn, zoals bijvoorbeeld een woning waar jij 80% eigenaar van bent en jouw partner 20% eigenaar van is, worden jullie na jullie huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen ieder voor de helft eigenaar van jullie woning.

Pensioen

Vaak ben je naast je reguliere pensioen ook verzekerd voor nabestaandenpensioen. Jouw pensioenuitvoerder krijgt een seintje van jullie huwelijk en jouw partner wordt aangemeld op jouw nabestaandenpensioen en omgekeerd.

Financieel plan maken

Wil je jouw plannen en dromen verwezenlijken? Laat ons jouw persoonlijk financieel plan opstellen. Je krijgt inzicht in jullie huidige financiële situatie en wat er voor nodig is om jullie dromen te realiseren.

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Heb je vragen over dit onderwerp of heb je financieel advies nodig?
Ik help je graag!

Bram Ferwerda

Meer artikelen

Nalatenschap

Waarvoor heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Nalatenschap

Erfbelasting betalen: hoe werkt het?

Huis kopen

De Jubelton wordt afgeschaft: gebruik hem nu nog!

Wat is jouw droom?

Executeur of vereffenaar van een nalatenschap

Op eigen benen staan

Krijg inzicht in de financiële gevolgen bij een scheiding.
sabbatical nemen

Sabbatical nemen

Een paar maanden, een jaar of langer er tussenuit.
hand turning off alarm clock, bedroom interior

Minder gaan werken

Meer tijd voor kinderen, hobby’s of andere activiteiten.
Droomhuis bouwen

Droomhuis bouwen

Ontdek wat er nodig is om jouw droomhuis te bouwen.
Cheerful senior multiracial couple enjoying retirement with bicycle at beach on sunny day

Vervroegd pensioen

Genieten van je pensioen zonder financiële gevolgen.
Tweede huis kopen

Tweede huis kopen

Investeren in een tweede woning in binnen of buitenland.